Breken met tradities op je trouwdag

Tradities zijn er om in eer te houden. Ok. We got it. Maar hier en daar buiten de lijntjes kleuren mag. Moét zelfs, als je 't ons vraagt. Laat jullie persoonlijkheid zegevieren op jullie trouwdag en kom verrassend uit de hoek. Een atypische dagindeling of openingsdans samen met jullie getuigen? Geen klassieke bruidstaart maar een stapel American pancakes? Aan jullie de keuze. We sommen alvast op welke 'verplichte' nummertjes jullie anders kunnen aanpakken. Want já, over jullie feest zullen ze volgende zomer nóg spreken.


Outfits

Voor de onzekere bruiden en eeuwige twijfelaars: waarom gaan jullie niet gewoon samen een jurk kopen? De dag zelf wordt je look toch nog afgewerkt met bloemen, make-up, juwelen, enzovoort. Er zal dus vast en zeker nog wat verrassing overblijven maar je hoeft niet te stressen of je toekomstige je kleed wel mooi zal vinden. Want wees nu eerlijk, hij of zij is de enige persoon op aarde die je die dag to die for moet vinden. Wees ook voor je entourage creatief en leg eens een andere dresscode op dan 'pink party' voor je bruidsmeisjes. Roze jurkjes kiezen is op safe spelen, maar hoe vet zou het zijn als je je girl gang in het wit of zwart kleedt? Of bloemenprintjes die ze onderling kunnen mix&matchen? Luister ook zeker naar wat ze zélf wel en niet mooi vinden en koop dus zéker geen 'one dress fits all' jurk, daar maak je niemand gelukkig mee.


Dagindeling

Het boekje schrijft voor: het officiële gedeelte afronden in het stadhuis - naar de kerk trekken - met wat geluk een sandwich naar binnen werken - receptie nummer 1 houden voor de obligatoire gasten - nog een receptie - diner - dansfeest. En dan hopen dat jullie het hoofd boven water houden en niet met jullie gezicht, pompaf, in jullie bord met taart vallen. Onze gouden raad: plan het wettelijk deel in op een andere dag. Dat kan de dag voordien zijn, met enkel je familie, getuigen en beste vrienden aan jullie zijde, of zelfs al een half jaar op voorhand, gewoon met jullie tweetjes. Trouwen jullie niet voor de kerk? Laat je ceremonie starten bij aanvang van het diner, jullie kunnen als afsluiter samen klinken en de toon zetten voor de rest van de avond. Al eens nagedacht over een ceremonie bij zonsondergang? Magic!


Openingsdans

Dit verplicht nummertje gewoon skippen? Tenzij jullie Belgisch kampioen ballroom dansen zijn natuurlijk, dan is dit waarschijnlijk jullie moment to shine. Voor alle andere koppels is het vaak 3 minuten sterven, stuntelen en hopen dat jullie niet tegen de vlakte gaan. Het is OK om deze marteling gewoon te laten passeren en op een andere originele manier het feest af te trappen. Waarom niet samen met je bruidsmeisjes het feest op gaan trekken? Of een 'first dance' doen samen met ál jullie gasten? Opties genoeg en het bespaart jullie slapeloze nachten, vreselijke danslessen en angstzweet.


De bruid 'wegschenken'

De traditie zegt: de bruidegom wordt vergezeld door zijn moeder, de bruid door haar vader. Tijd voor een stoelendans! Kies voor je schoonouders, of broer of zus, of kom gewoon samen als koppel naar binnen. Of laat je omringen door je beste vriendinnen, girl power! Let wel op dat dit gevoelig kán liggen binnen de familie, goed overleggen dus is de boodschap.


Food food food

Eten jullie zelf veganistisch? Durf dan ook gewoon een hip, veganistisch buffet te serveren aan je gasten. Cateraars zijn tegenwoordig heus wel voorzien op alle mogelijke wensen (maar maak het hen ook niet té moeilijk natuurlijk), het is 2019 jongens! Voorzie uiteraard altijd een extra optie voor de die hard vleeseters, je wilt namelijk géén zeurende nonkel aan tafel. Jullie hoeven ook niet per se drie uur te tafelen, walking diners en foodtrucks zijn nog steeds heel populair.