Een duurzaam trouwfeest? Het kan!

We doen er thuis alles aan om de afvalberg te verkleinen, dus waarom proberen we dan ook niet om ons eigen trouwfeest zo duurzaam mogelijk te houden? De trouwsector staat er niet meteen voor gekend eco friendly te zien (integendeel), hoog tijd dus dat we met kleine inspanningen voor grote verschillen kunnen zorgen. ’t Zit ‘m in de kleine dingen! Ga met onze tips aan de slag en draag jullie steentje bij aan een groenere en liefdevollere wereld.

Floor Bogaerts


Onze easy peasy tips:

  • Gebruik gerecycleerd papier voor jullie uitnodigingen, menukaartjes, ... Het is tegenwoordig zelfs helemaal hip & trendy en interessant voor jullie budget. Verwerk restjes touw of stukjes oud linnen of katoen. Wist je trouwens dat je deze stoffen gewoon thuis kan verven door ze in een badje rode biet, kurkuma, avocadopit, ... onder te dompelen? Pinterest will guide you through.

  • Verwerk in de styling materialen uit de omgeving. Liggen erg oude boomstammen? Zaag er dikke en dunne boomstronkjes van, ideaal om kaarsen of bloemen op te zetten.

  • Je kan meubilair huren via de kringwinkel. Zoek online in hun aanbod en op die manier krijgen oude meubels een tweede, derde, ... leven. Hier vind je alle info.

  • Werk enkel met seizoensgebonden bloemen. Trouw je in september, dan zal je helaas je favoriete pioenrozen moeten laten voor wat ze zijn. Ga eens langs bij je bloemist en vraag gewoon op de man af welke bloemen er die maand voorradig én bijgevolg ook voordeliger zijn. En geloof ons, ieder seizoen heeft haar pareltjes!

  • Geef als thank you gift iets waar jullie gasten zelf nog mee aan de slag kunnen zoals zaadjes voor kruiden of een bloemenweide. Zo zal jullie liefde in menig tuintje bloeien volgende zomer.

  • Serveer een seizoensgebonden en lokaal menu. Aardbeien op je winter wedding? Niet zo eco-friendly. Zowel voor jullie als voor jouw cateraar zal de kost erg hoog liggen, de producten zullen niet optimaal smaken en jullie gasten zouden wel eens de wenkbrauwen kunnen fronsen. Feest in de lente? Ga dan voor frisse smaken. Laat het seizoen van je bord spatten. Zijn jullie zelf veganistisch of vegetarisch? Dan is het helemaal prima om dit ook op jullie feest door te voeren.

  • Vraag als huwelijkscadeau een boompje. Laat jullie huwelijksgasten een nieuw boompje aanplanten (hier zijn tegenwoordig veel toffe online platforms voor, zoals Forest Farm) en jullie toekomst (en die van jullie kinderen) ziet er weer wat groener uit.

  • Jullie hoeven niet per se naar de andere kant van de wereld te reizen voor een romantische honeymoon. Europa heeft tientallen prachtige bestemmingen die met de trein bereikbaar zijn. Het mooi weer maken jullie tenslotte zelf! :-)

Meer inspiratie voor het plannen van jullie huwelijk vind je hier.