Elena & Filip

Een man met Wit-Russische roots, dat vraagt om een echt, traditioneel Wit-Russisch trouwfeest. Elena en Filip nodigden hun gasten uit voor een feestweekend vol ontspanning, zon, een prachtige ceremonie op een toplocatie, een vleugje folklore en ... vodka. Als je met zo'n grote bende naar het buitenland trekt om te trouwen, kan je maar beter goed voorbereid zijn: ze planden een volledig weekend met een leuke goodiebag inclusief survival guide. Had ik al gezegd dat er veel vodka werd gedronken?


4 augustus 2018, Antwerpen & Usadba Veragi (Wit-Rusland)

foto's door Borodenok Photography

Een verloving om u tegen te zeggen. Filip bokste haast een mini-trouwfeest in elkaar (ietwat stuntelig, maar hij gaat toch met goeie punten naar huis als je ’t ons vraagt) en schakelde vrienden en familie in om Elena een hele dag te verrassen: van een romantisch (met a touch of Beyoncé) aanzoek ging het over in een etentje met beide families en de vrienden werden stiekem opgetrommeld om ’s avonds verder te feesten. Chance dat Elena volmondig 'ja' zei en we hebben de indruk dat toén al de toon werd gezet voor wat zonder twijfel het feest van het jaar zou worden.
No way back: de eerste fles vodka is geopend. Eéntje tegen de stress kan geen kwaad hé?

'Filip is geboren in Moskou en heeft roots in Wit-Rusland. Een Wit-Russisch feest was dus eigenlijk een evidentie, maar omdat het toch niet vanzelfsprekend is om eerst in België een trouwfeest te houden én om daarna nog eens met een heel gevolg af te zakken naar Wit-Rusland, moesten er budgettaire keuzes gemaakt worden. Het feest dat we wilden geven na onze wettelijke trouw in Antwerpen zou al verrassend veel kosten, zélfs al opteerden we voor een kleinschalig concept met wat eten en drinken.

Ze zetten dus alles op alles voor een groot en goed feest in Wit-Rusland. Na hun passage op het Schoon Verdiep (nog nét op tijd voor de start van de renovatiewerken) aten ze een hapje met de familie en trakteerden ze hun vrienden op pintjes en pizza in 't stad. Geen toeters en bellen dus, maar een slimme keuze en zo konden ze met hun vooropgesteld budget op prospectie gaan in Rusland. Ze namen een lokale wedding planner onder arm, thank god dat Filip’s Russisch nog helder in het geheugen zit, en legden een fotograaf (die ze trouwens vonden via Instagram!) en locatie vast.

"Als je ervoor kiest om te trouwen in het buitenland, verwacht je eigenlijk heel veel van je gasten. Zij investeren in een reis, en we wilden dan ook écht dat het voor ieder van hen de moeite was om af te zakken naar Wit-Rusland. We charterden zelfs een vlucht en boekten kamers in een hotel in het centrum van Minsk. We wilden het hen zo comfortabel mogelijk maken en stelden daarom ook een handige ‘survival guide’ samen vol info en tips. Zo zouden ze hopelijk met een voldaan gevoel huiswaarts kunnen keren na een lang feestweekend. Het achterliggende idee was simpel: we wilden onze gasten een fantastisch weekend bezorgen waarin de Vlaamse en Wit-Russische culturen zouden samensmelten mét uiteraard onze liefde voor elkaar centraal." Lees: where beer meets vodka meets love.

"Rode draad doorheen het weekend was ‘The Big Fat Belarus Boogie Weekend. De aftrap werd gegeven in Minsk mét de eerste lading vodka, de toon werd ineens gezet voor de rest van het feestweekend."


the dress

"Als fervent online shopper leek het me dus perfect haalbaar om een mooie jurk aan een spotprijsje te scoren. Ik schuimde heel wat low budget sites af, keek zelfs op tweedehands.be en botste uiteindelijk op een vintage exemplaar van Diane von Furstenberg: een lange witte jurk met diepe decolleté (show them what you got, girl), afgewerkt met gouden details. Enkele bezoekjes aan een naaister en ik was ready to go!"
venue

"We vonden de locatie toevallig op Instagram, zijn een kijkje gaan nemen tijdens onze voorbereidingsreis en waren enthousiast. Het is een typisch Wit-Russische locatie: een houten vakantieverblijf met sauna (inclusief traditionele massage met - auw - berkentakken), zwemvijver, een ronde danskiosk. Een beetje kitsch maakt het plaatje af. In de tuin konden de gasten (uitgezonderd de suite, die sliepen binnen) hun tentjes opgooien."
"Witte bloemen en groene takken waren de enige decoratie die de locatie nodig had om het geheel wat op te smukken. Extra kleuren zouden de locatie veel te druk maken, dus we hielden het sober. Als eyecatcher hadden we een grote boog voor de ceremonie en bloemstukken in het gangpad. Deze bloemen werden achteraf ook gebruikt voor de aankleding van de zaal. Lichtjes, kaarsen en lichtsnoeren zorgden voor sfeer en gezelligheid. Heel sober dus eigenlijk, maar de stijl werd wel doorgetrokken van begin tot eind."
diy

"Voor het vertrek met het vliegtuig deelden we onze goodiebags uit aan onze gasten (een tote bag met onze print op) vol leuke gadgets die tijdens het weekend van pas zouden komen: een persoonlijk welkomstwoordje, een fototoestel, gezichtsmasker, medicijnen (because… vodka), een kaart van Minsk en een echte survival guide)."


favorite memory

"De enige onzekere factor was het weer, dat heb je gewoon niet in de hand. Om te voorkomen dat we zouden moeten schuilen voor regen, zijn we, tijdens een zot weekendje Tomorrowland, eieren gaan brengen naar de Zusters Clarissen in Boom (“eieren voor ’t Claartje, is goed weer voor ’t paartje” is een typisch gezegde wanneer je hoopt op mooi weer op je trouwdag). We hadden beter wat minder eieren gebracht, het was puffen en zweten op onze trouwdag. Maar je hoort ons niet klagen! :-)"
"Tijdens de receptie in de tuin trad er een lokale folkloregroep op (uitgedost in traditionele klederdracht), voor we het wisten stond iedereen mee te dansen en muziek te maken. Hilarisch!"


"Onze gasten en familie hebben ons doorheen het weekend verschillende keren verrast: het begon al met een magazine speciaal door mijn vriendinnen ontworpen, leesvoer voor op het vliegtuig vol grappige anekdotes. Onze vrienden schreven een liedje getiteld 'Dve vodki pazjalste' (op de melodie van Tom Waes’ hitje) en mijn schoonouders huurden tijdens het diner een violist in waarop we uiteindelijk met onze ouders hebben gedanst. Allemaal onvergetelijke hoogtepunten!"


hun openingsdans: You Put The Flame On It – Charles Bradley


advice

"Focus je vooral op wat er écht toe doet: je moet als koppel een memorabele dag beleven. Ook al lopen er zaken mis, je mag je dat echt niet aantrekken."

"We hebben geen fotomoment georganiseerd met de families, daar hebben we achteraf gezien spijt van. Foto’s zijn zo belangrijk! Plan dit dus zeker op voorhand in, wij hebben dat helemaal over het hoofd gezien."


style guide


FEESTLOCATIE: Usadba Veragi, Wit-Rusland

FOTOGRAAF: Borodenok Photography

BLOEMEN: Irina Rakoetis

GRAFISCH ONTWERP: Elias Derboven

BRUIDSJURK: Diane Von Furstenberg

SCHOENEN: Castaner

HAARSTUKJE: Rosantica

JUWELEN/RINGEN: Wouters & Hendrix (oorbellen) / Ringen: privé

MAKE-UP ARTIST: Anna Shalik

HAAR: Anna Portkova

KOSTUUM BRUIDEGOM: Café Costume

WEDDING PLANNER: Irina Rakoetis

CATERING: Usadba Veragi

DJ: via de wedding planner

CEREMONIE: vrienden: Eva Janssens en Pieter Staes

ZANG/MUZIEK CEREMONIE: Andrej Wasileuski (Sax)