Hoe betrek je de kinderen bij jullie huwelijk?

Trouwen mét of zónder mini’s in jullie gezelschap? Voorstanders vinden het een privilege om hen te betrekken bij hun speciale dag, anderen vinden net dat ze met hun huwelijk het ‘kinderloze hoofdstuk’ afsluiten en klaar zijn voor de toekomst. Natuurlijk zien we het niet zo zwart-wit en vinden we vooral dat jullie moeten trouwen. Punt. Met of zonder kleine bengels tussen jullie in.

Behoren jullie tot de eerste (lucky) categorie? Dan kunnen we jullie hopelijk helpen met onze tips om die kleine koters een glansrol te bezorgen in de voorbereidingen van jullie trouwfeest, en uiteraard ook op de grote dag zelf.


foto's: Lux Visual Storytellers

Gouden regel: communiceer open en leg hen duidelijk uit wat er die dag allemaal te gebeuren staat. Het is best indrukwekkend voor zo'n kleintje om zoveel volk samen te zien en om mama en papa plots in 'rare' kleren te zien verschijnen.


  • Begin bij het begin. Waarom betrek je hen al niet bij het huwelijksaanzoek? Ze zullen met plezier hun inner Sherlock naar boven halen om een plannetje te bedenken. Happy tears gegarandeerd.

  • Trouwkleed kiezen? Laat de kids gewoon meegaan. De waarheid komt uit een kindermond. (OPGELET: ‘Mama, je lijkt op een sneeuwman’ betekent: DON’T BUY THE DRESS. ‘Mama, je bent precies een prinses’ betekent niet per se: BUY THE DRESS. Hou dus vooral ook rekening met je eigen mening).

  • Steek hen zelf ook niet in circuspakjes. Willen ze die bloemenkrans niet dragen, dan zullen ze de bloemenkrans niet dragen. Hoe eenvoudiger hun outfits, hoe minder er kan misgaan. Less is more.

  • Een trouwdag is lang, ook al vliegt de tijd voorbij. Zoek een vertrouwd persoon, babysit, nanny, die de hele dag meeloopt met jullie. Zij/hij kan de kindjes in de gaten houden, brandjes blussen, hardnekkige vlekken uit mooie, witte jurkjes wassen, en hen af en toe uit de drukte houden. De kleinsten willen waarschijnlijk nog een dutje doen, eten wanneer er niemand anders eet en vooral niet aan tafel zitten rond 20u.

  • Voorzie snoep. Veel snoep. Liefst niet plakkerig, knalblauw of met ritselpapier. You get the picture. Cracotten werken ook al-tijd.

  • Laat heb niet alleen de ringen brengen tijdens de ceremonie (wie anders?!) maar laat hen ook iets voorlezen of een liedje zingen. Zijn ze er nog te klein voor? Er zijn vast en zeker neefjes of nichtjes die hun handje willen vasthouden. Oooh’s en aaah’s gegarandeerd!


  • Maak het fotomoment niet te lang. Ze zullen zich vervelen en ondanks de trukendoos van de fotograaf, zullen ze al snel de handdoek in de ring gooien. Tip? Ga eerst met jullie tweetjes foto’s nemen, en het laatste kwartiertje nemen jullie de kinderen erbij.

  • Kinderen houden niet zo van fancy eten. Mogen ze nog mee tafelen ’s avonds, geef dan zeker even door aan de catering dat tafel twee graag met de handen eet en liefst van al ook bordjes uitlikt.

  • Huwelijksreis: jullie willen de kinderen niet missen maar eens weg met jullie tweetjes zou toch stiekem echt wel eens deugd doen. De oplossing: weekje mét, weekje zonder.

foto's door Lux Visual Storytellers

Meer inspiratie voor het plannen van jullie huwelijk vind je hier.