Hoe stel je je gastenlijst samen?

We geven het toe, dit is het minst leuke onderdeel van het hele circus. Jullie beginnen vol goeie moed aan het karweitje, en de eerste tientallen gasten zullen vlot uit jullie pen rollen.

Maar dan. De obligatoire nummertjes. Die ene collega die je eigenlijk helemaal niet zo leuk vindt, tantes en nonkels die je nooit ziet, vage kennissen die wel bij 'het kliekje' horen, ... we moeten er geen tekening bij maken, een gastenlijst opstellen is moeilijk.


Je wilt een goedgevulde zaal maar je wilt je ook niet blauw betalen aan catering. Een moeilijk evenwicht, daarom geven we je wat tips mee om pijnlijke discussies met je verloofde te voorkomen.

  • Het is júllie feest. Jullie bepalen hoe de dag er zal uitzien en dus ook wie jullie er absoluut wel/niet bij willen hebben. Volg dus jullie gevoel en voel je vooral niet schuldig achteraf. Je zal allicht gasten op de tenen trappen, maar je kan nu eenmaal niet voor iedereen goed willen doen. Ze mogen blij zijn dat ze mógen komen naar het feest van de eeuw, of het nu voor de receptie of het diner is.

  • Toets je gastenlijst eens af bij je ouders, zeker wanneer je weet dat dit gevoelig ligt.

  • Start met een eerste versie en leg deze even aan de kant. De namen die het eerst in jullie opkomen, zijn alvast vrienden en familieleden die jullie er zeker bij willen hebben. Herbekijk enkele weken daarna de lijst opnieuw, vul aan en vooral: durf te schrappen. No hard feelings!

  • Jullie starten vandaag met het opstellen van jullie gastenlijst, maar jullie trouwen pas over een jaar. Zal de lijst er tegen dan nog hetzelfde uitzien? Wie weet brengen je neven en nichten tegen dan plots een +1 mee?

  • Maak de volgende denkoefening bij twijfelgevallen. Het is geen 'gouden standaard', maar wie weet maakt het zo de keuze voor jullie iets makkelijker. - zou je met hem/haar op restaurant gaan of bij je thuis uitnodigen voor een etentje? Heel eenvoudig. Deze persoon hoort thuis op jullie diner.     - zou je met hem/haar gewoon een avondje op café kunnen doorbrengen? Dansfeest!   - al de rest? Receptie!

  • Familie laten we in het midden, dat is nu eenmaal een gevoelige kwestie. Heb je een familie van 100 man (trust me, het komt vaker voor dan je denkt), durf dan daar ook keuzes te maken.

  • Geraken jullie er écht niet wijzer uit? Trouw dan in het buitenland, en je zal snel beseffen wie je er wel of helemaal niet bij wilt hebben.


good luck!