the perfect bachelorette party

Trouwen is onlosmakelijk verbonden met een vrijgezellenfeestje. En we zijn eerlijk, wij staan niet te springen voor strippers, strooien rokjes en spoedcursussen paaldansen. Ook niet voor flügels bij het ontbijt en Mars- of Twixrepen aan 2 euro ’t stuk. Maar het feit dat er een vriendin het vrijgezellenleven vaarwel zegt, kan je niet laten passeren. Kan het ook anders? Yes! We gingen langs bij Ilka van Greenhouse Styling Bar, een prachtig pand waar workshops worden gegeven rond beauty & styling.

Ilka, Vanwaar jouw passie voor hair & beauty en hoe is The Greenhouse Styling Bar ontstaan?

"Als net afgestuurde opvoedster bij jongeren met een beperking zocht ik nog iets extra om in mijn vrije tijd uit te voeren. Tijdens enkele opleidingen hair & make-up werd mijn creativiteit steeds meer geprikkeld. Jaar na jaar groeide mijn cliënteel en ervaring en merkte ik dat dít is wat ik het liefst doe. En zo geschiedde, in maart 2017 is de Greenhouse Styling Bar geboren."Jij voelde goed aan dat een vrijgezellenfeestje ook anders kan?

Absolutely! En zeker omdat bloemenkransen de laatste jaren zo populair zijn geworden. Er worden tegenwoordig overal bloemen in verwerkt, zalig! Hoe meer, hoe beter. In mijn workshops kan je écht iets bijleren en hoop ik ook te inspireren.”

Voor welke workshops en formules kan je terecht bij jou?

"Voor vrijgezellenfeestjes organiseer ik workshops voor make-up & hair en bloemenkransen. Ik voorzie wat drinks ’n bites, geef grondige instructies waarna iedereen zelfstandig aan de slag kan. Bij het maken van bloemenkransen ligt de tafel vól bloemen en aan het einde van de workshop heeft ieder meisje een unieke bloemenkrans in de haren.

Voor the big day zelf kan een bruid en haar suite naar hier komen voor hair & make-up, vergezeld van ontbijt met bubbels. Lekker relaxed je dag beginnen dus! Of ik kom gewoon tot bij je thuis. Ook de corsages voor de mannen en boeketjes voor de bruidsmeisjes worden hier gemaakt. Daarnaast sta ik ook graag in voor de aankleding van de kerk, zaal, tent, … Zo kan ik de lijn doortrekken in de hele dag. Het is eens zo mooi als de bloemenkroon van de bruid in dezelfde stijl is als de bloemen op tafel, toch?"


Zie je trends?

"Zeker en vast! Op vrijgezellenfeestjes wordt niet meer enkel aan de bruid gedacht, maar staat de beleving van de hele groep centraal. Als er hier bloemenkransen worden gemaakt, gaat ieder meisje met een mooi exemplaar en goodiebag naar huis. Ook de tips ’n tricks die worden meegegeven in een workshop hair & make-up zijn gericht aan alle meisjes, niet enkel de bruid."
Flowercrowns for the win!


Even over de bloemenkransen nu (ze zijn echt to die for, we willen er dan ook alles over weten!). Blijft een krans lang vers?

"Ja, de versheid is wel afhankelijk van het soort bloemen maar in principe is een krans die ’s ochtends bevestigd wordt ook ’s avonds nog in volle glorie."

Kort haar, wat nu?

"Ook meisjes met korter haar kunnen genieten van een bloemenkrans! En er zijn ook nog altijd extensions mocht het écht niet lukken."


Bloemenkrans én sluier combineren?

"No go! Te veel van het goede. Een sluier is al een statement piece op zich, en ook bloemen trekken de aandacht. Maak er geen kakofonie van en ga voor de stijl die bij je past."


Hoe trek je de lijn van de bloemenkrans door in de rest van de styling?

"Ik zit samen met de bruid en toets eerst met haar af wat haar persoonlijke stijl is. Het begint bij haar huidtype, haarkleur, lichaamsbouw, vorm van gezicht, … Op basis daarvan kiezen we samen bloemen en groen uit die passen binnen een vooropgesteld moodboard. Ik maak een ontwerpje en op basis daarvan kan de rest van onder andere de decoratie uitgewerkt worden. Niet omgekeerd. Staan je tafels vol tulpen, wordt het al een pak moeilijker om een mooie bloemenkrans te creëren. First things first!"


Wat zijn echte no go’s?

"Een kakofonie en het ontbreken van een rode draad op je feest. Het is normaal dat we allemaal beginnen zoeken naar de beste ideetjes op Pinterest, maar durf te schrappen. Maak een moodboard en werk met kleuren: groen is een ok, geel is een twijfelgeval, rood is schrappen. Tot er één afgebakend thema overblijft."

En what about the boys?

"Ook al zouden we het liever anders zien, mannen en bloemen gaan niet altijd hand in hand. Hou het dus eenvoudig en klein wat betreft de corsages voor de mannen! Het zou niet de eerste keer zijn dat een man zijn té grote en opvallende corsage verknipt tot een kleiner exemplaar."


Wat is je ultieme tip voor elke toekomstige bruid?

"Werk samen met een pro! Ik merk dat koppels vaak halsoverkop aan het plannen gaan en evidente zaken gewoon helemaal vergeten. De ervaring die ik de afgelopen jaren opdeed, zet ik graag in en ik ben dan ook steeds bereid mee te denken met het koppel. Want wees nu eerlijk, je hebt onmogelijk al een feest van dergelijke omvang georganiseerd in je leven. Het is logisch dat je bepaalde details volledig over het hoofd ziet, het is dus best OK om hulp in te schakelen en bijvoorbeeld je bloemen en styling uit handen te geven."


Ben je in charge bij het organiseren van een vrijgezellenfeestje, klop dan zeker eens aan bij Ilka! Ze bezorgt je met plezier extra informatie en prijzen.


Locatie: The Greenhouse Styling Bar in Berlaar

Foto's en tekst: Charlotte @ The Bride Side