UPDATE // COVID-19 (Coronavirus): Kan jullie trouwfeest doorgaan?

Het COVID-19 (Coronavirus) heeft ons allemaal in de greep. Iedereen wordt er, via welke weg dan ook, door getroffen. Ook trouwers. ‘Kan ons trouwfeest doorgaan nu het Coronavirus de pan uitswingt?’ zal velen onder jullie al nachten wakker houden. Vooral trouwers voor juni, juli en augustus maken zich zorgen. Laat het een troost zijn dat er veel koppels in dezelfde situatie zitten, en dat er voor alle kleine ondernemers (denk aan jullie cateraar, bloemist, …) moeilijke tijden aankomen. We moeten hier samen door, dus dan kunnen we er maar beter het beste van maken.


We bundelden jullie vragen en geven hieronder kort antwoord (in de mate van het mogelijke). We volgen het nieuws op en praten dagelijks met trouwlocaties, wedding planners, maar ook bevriende artsen. Wij hebben geen glazen bol en we proberen het allemaal zo rationeel mogelijk te bekijken. Voor alle nieuwsupdates verwijzen we jullie graag door naar de overzichtelijke website van VRT NWS en info-coronavirus.be


laatste update: maandag 29 juli 2020

(lees verder onder de foto)

foto: Elliot & Ostrich


Uiteraard kunnen koppels nog steeds voor de wet trouwen. Maar hoe zit het precies? Deze kunnen plaatsvinden in aanwezigheid van maximaal 200 personen met respect voor de sociale afstand. Bovendien zijn alle personen vanaf 12 jaar verplicht hun mond en neus te bedekken met een mondmasker of een veilig alternatief in stof in voor de publiek toegankelijke delen van openbare gebouwen. Wanneer het om medische redenen niet mogelijk is om een masker te dragen, kan een gelaatsscherm gebruikt worden. Na de voltrekking van het huwelijk, gaan alle genodigden gewoon naar huis. Er is dus geen ruimte voor een hapje en drankje.


!!! Contacteer steeds het gemeentehuis op voorhand. Vaak worden er lokale restricties opgelegd, afhankelijk van de beschikbare oppervlakte, veilige wandelweg, ...


Wat met de kerkelijke viering of ceremonie?

Religieuze erediensten en levensbeschouwelijke bijeenkomsten (naar aanleiding van geboorte, doop, huwelijk en overlijden) mogen worden hervat, met inachtneming van onder meer de volgende regels:

  • de veiligheidsafstand van 1.5 meter moet worden nageleefd aan de hand van een vooraf bepaalde maximum aantal personen per gebouw, waarbij één persoon wordt toegelaten per 10 m², met een maximum van 100 personen.

  • Fysieke aanrakingen tussen personen en van voorwerpen door verschillende deelnemers zijn verboden;

  • de terbeschikkingstelling van middelen om de noodzakelijke handhygiëne te voorzien bij de in- en uitgang.

  • Iedereen vanaf 12 jaar is verplicht een mondmasker of een veilig alternatief in stof te dragen in gebedshuizen en bezinningsplaatsen. Indien dit omwille van medische redenen niet mogelijk is, kan een gelaatsscherm gedragen worden.

  • De viering of ceremonie mag afgesloten worden met een receptie voor maximum 10 personen. Alle andere genodigden gaan gewoon weer naar huis.

Wat met de trouwfeesten in een feestzaal?

Ceremonies mogen voor 100 personen doorgaan en achteraf afgesloten worden met een receptie of banket voor maximum 10 personen. Gasten moeten hun gegevens verplicht achterlaten. Deze regels gelden voorlopig al t.e.m. 31 augustus 2020.


!!! In de volgende gemeenten in de provincie Antwerpen worden de feestzalen VERPLICHT gesloten, en dit al ten minste t.e.m. eind augustus. In deze zalen zullen dus geen feesten kunnen plaatsvinden. Het gaat om Antwerpen, Zwijndrecht, Stabroek, Kapellen, Brasschaat, Schoten, Wijnegem, Wommelgem, Ranst, Boechout, Borsbeek, Mortsel, Hove, Lint, Kontich, Edegem, Aartselaar, Boom, Niel, Schelle en Hemiksem, Rumst.


We raden iedereen aan, of je nu woonachtig bent in de provincie Antwerpen of elders, zo snel mogelijk contact op te nemen je feestzaal.


En op privédomein?

Op privédomein geldt helaas nog steeds de maximum 'bubbel' van 5 (+5) personen. Deze mogen eten en drinken krijgen, al dan niet verzorgd door catering.


Welke stappen nemen we best?

Zolang jullie feest in de ‘veilige’ periode valt, zullen jullie helaas niet zomaar kunnen annuleren bij trouwzalen, cateraars, … tenzij ze dit op eigen initiatief aanmoedigen. Zij willen ook liefst zo snel mogelijk een volle agenda, dus van zodra de overheid zegt dat het weer mag, zullen zij hun activiteiten willen verderzetten. In het beste geval, mogen jullie gewoon een nieuwe datum kiezen, later op het jaar


In afwachting lijsten jullie best al jullie leveranciers op. Stuur hen een vriendelijke mail (zij hebben ook stress, niet vergeten!) om te zeggen dat jullie met twijfels zitten. Zoek samen naar een alternatieve datum. Probeer alle leveranciers op één lijn te krijgen. Vraag hen bijv. of je een optie krijgt op een datum in november (dat is een rustige maand normaal gezien). Deze datum wordt dan voor jullie gereserveerd, zolang er niemand anders heeft bevestigd. Zo kunnen jullie, mochten de maatregelen verlengd worden, een ‘go’ geven aan al jullie leveranciers en jullie gasten zo snel mogelijk op de hoogte brengen.


Wij willen echt in de zomer trouwen. Met al onze huidige leveranciers. Punt.

Dan zit er momenteel maar één ding op: jullie gastenlijst downsizen en een intiem trouwfeest organiseren voor jullie bubbel. Jullie kunnen dit jaar misschien enkel een ceremonie laten doorgaan, en volgend jaar the real deal organiseren. 


We hebben de knoop doorgehakt en zullen trouwen in het najaar. Dat wil wel zeggen dat we onze ‘summer themed wedding’ een andere insteek zullen moeten geven. Voor de rest willen we niets wijzigen, enkel de aankleding. Waar beginnen we?

Draai de knop om van zonnige zomer naar knusse, gezellige winter. De afgelopen jaren zijn herfst- en winterfeesten enorm populair geworden. Vraag aan je meubelleverancier of ze leuke, winterse alternatieven hebben. Doe een switch van witte meubels naar hout, dat geeft een instant warmer gevoel. Maak een wijziging in je kleurenschema. Hebben jullie nu vooral roze of felle tinten op jullie moodboard, wissel deze dan in in donkergroen, grijs, warm roze, …


Onze uitnodigingen zijn nog niet gedrukt en we trouwen eind september. Wachten we beter nog even?

Ja. Je kan uitnodigingen tot 6 weken vóór jullie trouwdatum uitsturen. Vraag aan je grafisch vormgever hoe lang het duurt van ‘go’ tot ze in de bus zullen vallen. Stuur je gasten liever een ‘onder voorbehoud’ mailtje, en wacht nog enkele weken af. Het zou zonde zijn dat jullie dure uitnodigingen helemaal klaar zijn, maar dat er een verkeerde datum opstaat.


Wat met onze gasten? Hoe brengen we ze op de hoogte van onze annulering?

Jullie moeten niet investeren in een fancy ‘better save than sorry’ uitnodiging, een mailtje volstaat. Iedereen zal begrip hebben voor jullie beslissing. Laat hen weten dat jullie de nieuwe datum zo snel mogelijk zullen communiceren.


We zijn net verloofd en denken nu zelfs om pas na de zomer te beginnen plannen voor volgend jaar, gezien de ‘onzekere’ tijden.

De trouwsector heeft jullie nodig. Jullie kunnen dus, wanneer de epidemie weer gaan liggen is, gerust beginnen plannen. Graag zelfs! Of Corona de nieuwe, jaarlijks terugkerende griep is? Daar gaan we geen uitspraken over doen.


bron: www.info-coronavirus.be

  • Facebook - The Bride Side
  • Instagram - The Bride Side
© 2020 The Bride Side hello@thebrideside.be