UPDATE // COVID-19 (Coronavirus): Kan jullie trouwfeest doorgaan?

Het COVID-19 (Coronavirus) heeft ons allemaal in de greep. Iedereen wordt er, via welke weg dan ook, door getroffen. Ook trouwers. ‘Kan ons trouwfeest doorgaan nu het Coronavirus de pan uitswingt?’ zal velen onder jullie al nachten wakker houden. Vooral trouwers voor april en mei maken zich zorgen. Laat het een troost zijn dat er veel koppels in dezelfde situatie zitten, en dat er voor alle kleine ondernemers (denk aan jullie cateraar, bloemist, …) moeilijke tijden aankomen. We moeten hier samen door, dus dan kunnen we er maar beter het beste van maken.


We bundelden jullie vragen en geven hieronder kort antwoord (in de mate van het mogelijke). We volgen het nieuws op en praten dagelijks met trouwlocaties, wedding planners, maar ook bevriende artsen. Wij hebben geen glazen bol en we proberen het allemaal zo rationeel mogelijk te bekijken. Voor alle nieuwsupdates verwijzen we jullie graag door naar de overzichtelijke website van VRT NWS.


laatste update: woensdag 25 maart '20

(lees verder onder de foto)

foto: Elliot & Ostrich


We trouwen in april/mei en hebben geen idee of ons feest zal kunnen doorgaan? We liggen hier echt al nachten van wakker.

Begrijpelijk. Jullie leven hier een jaar naar toe en hadden no way gedacht dat dít zou kunnen gebeuren. De huidige maatregelen gelden tot 3 april. Tot dan zijn alle activiteiten (horeca, winkels, …) stilgelegd. Geen trouwfeesten dus.


Worden deze maatregelen binnenkort nog verlengd tot bijv. eind april? Daar kunnen we helaas geen antwoord op geven. Ook voor mei blijft het één groot vraagteken.


Welke stappen nemen we best?

Zolang jullie feest in de ‘veilige’ periode valt, zullen jullie helaas niet zomaar kunnen annuleren bij trouwzalen, cateraars, … tenzij ze dit op eigen initiatief aanmoedigen. Zij willen ook liefst zo snel mogelijk een volle agenda, dus van zodra de overheid zegt dat het weer mag, zullen zij hun activiteiten willen verderzetten. In het beste geval, mogen jullie gewoon een nieuwe datum kiezen, later op het jaar.


In afwachting lijsten jullie best al jullie leveranciers op. Stuur hen een vriendelijke mail (zij hebben ook stress, niet vergeten!) om te zeggen dat jullie met twijfels zitten. Zoek samen naar een alternatieve datum. Probeer alle leveranciers op één lijn te krijgen. Vraag hen bijv. of je een optie krijgt op een datum in november (dat is een rustige maand normaal gezien). Deze datum wordt dan voor jullie gereserveerd, zolang er niemand anders heeft bevestigd. Zo kunnen jullie, mochten de maatregelen verlengd worden, een ‘go’ geven aan al jullie leveranciers en jullie gasten zo snel mogelijk op de hoogte brengen.


Wij willen echt in de zomer trouwen. Met al onze huidige leveranciers. Punt.

Waarom trouwen jullie niet op een woensdag of vrijdag? Veel leveranciers zullen die dagen nog beschikbaar zijn! Jullie gasten zullen een dagje vakantie moeten nemen, maar voor een leuk trouwfeest willen ze dat vast en zeker doen.


Wat met trouwen in beperkte kring?

Voorlopig mag dit niet. Stel jezelf de vraag: wil je liefst zo snel mogelijk trouwen? Of wil je graag iedereen erbij? Als jullie groot feest tot in de kleinste details is uitgewerkt, behoud dan de volledige planning, maar zoek een andere datum. Een kleiner feestje zal knagen, om verschillende redenen.


Wacht dus af wat de maatregelen zullen zijn. Mogen we in mei nog steeds niet in groep verzamelen? Dan kunnen jullie ook niet trouwen in kleine kring. Mag het tegen dan wél voor groepen kleiner dan 50 personen? Dan kunnen jullie een klein feestje geven, maar gebruik jullie gezond verstand. Zieken blijven thuis, ouderen en jongeren samenbrengen zal ook dan nog steeds niet het beste plan zijn.


We hebben de knoop doorgehakt en zullen trouwen in het najaar. Dat wil wel zeggen dat we onze ‘summer themed wedding’ een andere insteek zullen moeten geven. Voor de rest willen we niets wijzigen, enkel de aankleding. Waar beginnen we?

Draai de knop om van zonnige zomer naar knusse, gezellige winter. De afgelopen jaren zijn herfst- en winterfeesten enorm populair geworden. Vraag aan je meubelleverancier of ze leuke, winterse alternatieven hebben. Doe een switch van witte meubels naar hout, dat geeft een instant warmer gevoel. Maak een wijziging in je kleurenschema. Hebben jullie nu vooral roze of felle tinten op jullie moodboard, wissel deze dan in in donkergroen, grijs, warm roze, …


Onze uitnodigingen zijn nog niet gedrukt en we trouwen eind mei. Wachten we beter nog even?

Ja. Je kan uitnodigingen tot 6 weken vóór jullie trouwdatum uitsturen. Vraag aan je grafisch vormgever hoe lang het duurt van ‘go’ tot ze in de bus zullen vallen. Stuur je gasten liever een ‘onder voorbehoud’ mailtje, en wacht nog enkele weken af. Het zou zonde zijn dat jullie dure uitnodigingen helemaal klaar zijn, maar dat er een verkeerde datum opstaat.


Kunnen we voorlopig wel voor de wet trouwen?

Ja. Maar enkel in gezelschap van jullie getuigen (zonder partner!). Het zou kunnen dat er per gemeente afzonderlijke maatregelen worden getroffen, bel hen dus zeker eens op.


Wat met onze gasten? Hoe brengen we ze op de hoogte van onze annulering?

Jullie moeten niet investeren in een fancy ‘better save than sorry’ uitnodiging, een mailtje volstaat. Iedereen zal begrip hebben voor jullie beslissing. Laat hen weten dat jullie de nieuwe datum zo snel mogelijk zullen communiceren.


We zijn net verloofd en denken nu zelfs om pas na de zomer te beginnen plannen voor volgend jaar, gezien de ‘onzekere’ tijden.

De trouwsector heeft jullie nodig. Jullie kunnen dus, wanneer de epidemie weer gaan liggen is, gerust beginnen plannen. Graag zelfs! Of Corona de nieuwe, jaarlijks terugkerende griep is? Daar gaan we geen uitspraken over doen.


Wat met trouwfeesten in juni en juli?

We raden jullie aan om nog even af te wachten en niet halsoverkop alles te annuleren. Vermoedelijk zal er begin april gecommuniceerd worden wat de maatregelen voor de komende maanden zullen zijn. Geduld hebben en positief denken zijn hier de boodschap.


AUB, we vragen (smeken) jullie om al jullie afspraken/bestellingen later op het jaar (of volgend jaar) weer op te nemen bij jullie leveranciers. Laat hen niet zitten, ze hebben jullie nodig om 2020 door te komen. Bovendien dekt een huwelijksverzekering de kosten niet indien jullie deze nu pas afsluiten. Het is niet aan ons om jullie tot een bepaalde beslissing te dwingen. We willen het voor zowel koppels, als voor leveranciers ‘draaglijk’ houden. Stress kunnen we nu allemaal missen, een financiële kater ook. Wees lief voor elkaar, respecteer elkanders keuze en weet dat we allemaal begrip hebben voor de (moeilijke maar moedige) beslissingen die we allemaal maken.