UPDATE // COVID-19 (Coronavirus): Kan jullie trouwfeest doorgaan?

UPDATE - 12 mei 2021


Het COVID-19 (Coronavirus) heeft ons allemaal in de greep. Iedereen wordt er, via welke weg dan ook, door getroffen. Ook trouwers. ‘Kan ons trouwfeest doorgaan nu het Coronavirus de pan uitswingt?’ zal velen onder jullie al nachten wakker houden. Vooral trouwers voor juni, juli en augustus maken zich zorgen. Laat het een troost zijn dat er veel koppels in dezelfde situatie zitten, en dat het voor veel leveranciers al zware (14!) maanden zijn geweest.


(lees verder onder de foto)

foto: Elliot & Ostrich


Wat is er beslist op het overlegcomité van dinsdag 11 mei 2021?


Eerst en vooral: dit is een plan en geen waterdichte belofte. Zolang we ons allemaal houden aan de huidige maatregelen, zijn deze vooruitzichten haalbaar. Zoals premier De Croo het herhaaldelijk heeft gezegd: we zijn afhankelijk van de vaccinatatiegraad én van de bezettingsgraad in de ziekenhuizen.


Huwelijksfeesten vallen onder het protocol van 'horeca'. We nemen dus enkel deze sector mee op in ons overzicht.


- eerst en vooral verwachten we géén versoepelingen vóór 9 juni '21. Dit is een nieuwe richtdatum waar we vanaf nu allemaal reikhalzend naar uitkijken.


- vanaf 9 juni '21 gaat het zogehete 'Zomerplan' van start, welke invloed heeft dit op jullie trouwfeest?

  • horeca mag vanaf dan ook binnen doorgaan. Als in: jullie hoeven niet meer op een terras te zitten, maar mogen binnen aan tafels van 4p (tenzij je bubbel groter is) eten en drinken (op voorwaarde dat alle voorschriften worden gerespecteerd). Aangezien huwelijken onder het protocol van horeca vallen, mogen trouwfeesten in een zaal doorgaan onder dezelfde voorwaarden als die van een restaurant. Maximaal aantal gasten binnen: 50. Maximaal aantal gasten buiten: geen maximum (zolang er voldoende ruimte is).

  • erediensten (huwelijken of begrafenissen) mogen opnieuw voor 100 personen doorgaan binnen, en voor 200 personen buiten.

  • van een dansfeest is er nog geen sprake. Horeca moet binnen sluiten om 22u, buiten om 23.30u.


- vanaf 1 juli '21: het aantal gasten in een feestzaal wordt opgetrokken naar 100. Ook hier weer gelden dezelfde regels als voor horeca.


  • het maximum aantal aanwezige gasten in een feestzaal wordt opgetrokken naar 100 personen. Ook hier gelden de regels van horeca.

  • erediensten (huwelijken of begrafenissen) mogen opnieuw voor 200 personen doorgaan binnen, en voor 400 personen buiten.

  • van een dansfeest is er nog geen sprake. Horeca moet binnen sluiten om 22u, buiten om 23.30u.


- vanaf 30 juli '21:

  • het maximum aantal aanwezige gasten in een feestzaal wordt opgetrokken naar 250 personen. Ook hier gelden de regels van horeca.


- vanaf 1 september '21:

  • indien alle cijfers onder controle blijven, zou er vanaf september 'vrij' gefeest kunnen worden.


Om te antwoorden op enkele van jullie vragen:


Waarom mag er in augustus een festival voor 50 000 mensen doorgaan maar mogen wij geen dansfeest organiseren?

Snappen wie snappen kan. Hier knelt het schoentje en wij proberen 'kalm' te blijven onder deze regel. Premier De Croo haalt als argument aan dat het voor dergelijke evenementen contractueel te organiseren valt dat alle aanwezigen óf gevaccineerd zijn, óf een negatieve test kunnen voorleggen. De organisatie draagt hier volledige verantwoordelijkheid voor, want de gevolgen zijn, indien het misloopt, uiteraard niet te overzien.


Welke stappen nemen we best?

De nieuwe afgekondigde maatregelen van 11 mei '21 zetten allicht weer een hele kettingreactie in gang. Neem contact op met jullie wedding planner of feestzaal, probeer een versie 2.0 (of intussen waarschijnlijk al 15.0) uit te werken met een kleinere gastenlijst. Mindset is alles. Fixeer jullie niet op wat er níét mag, maar op wat er wél kan. Ga er van uit dat alle aanwezige gasten héél blij zullen zijn dat ze naar jullie feest mogen komen en dat het voor jullie nog steeds de mooiste dat o o i t zal zijn.


Wij willen echt in de zomer trouwen. Met al onze huidige leveranciers. Punt.

Dan zit er momenteel maar één ding op: jullie gastenlijst downsizen naar het toegelaten maximum en regels van horeca volgen. Jullie kunnen deze zomer misschien enkel een ceremonie en diner laten doorgaan, en op een latere datum een dansfeest organiseren.


We hebben de knoop doorgehakt en zullen trouwen in het najaar. Dat wil wel zeggen dat we onze ‘summer themed wedding’ een andere insteek zullen moeten geven. Voor de rest willen we niets wijzigen, enkel de aankleding. Waar beginnen we?

Draai de knop om van zonnige zomer naar knusse, gezellige winter. De afgelopen jaren zijn herfst- en winterfeesten enorm populair geworden. Vraag aan je meubelleverancier of ze leuke, winterse alternatieven hebben. Doe een switch van witte meubels naar hout, dat geeft een instant warmer gevoel. Maak een wijziging in je kleurenschema. Hebben jullie nu vooral roze of felle tinten op jullie moodboard, wissel deze dan in in donkergroen, grijs, warm roze, … Trouwen jullie in een tent? Lig dan niet wakker van de vrees dat iedereen kou zal hebben. Hier zijn oplossingen voor! Met enkele warmteblazers krijgen jullie een afgesloten tent in no time lekker warm.


Onze uitnodigingen zijn nog niet gedrukt en we trouwen eind september. Wachten we beter nog even?

Ja. Je kan uitnodigingen tot 6 weken vóór jullie trouwdatum uitsturen. Vraag aan je grafisch vormgever hoe lang het duurt van ‘go’ tot ze in de bus zullen vallen. Stuur je gasten liever een ‘onder voorbehoud’ mailtje, en wacht nog enkele weken af. Het zou zonde zijn dat jullie dure uitnodigingen helemaal klaar zijn, maar dat er verkeerde informatie opstaat.


Wat met onze gasten? Hoe brengen we ze op de hoogte van onze wijzigingen?

Jullie moeten niet investeren in een fancy ‘better safe than sorry’ uitnodiging, een mailtje volstaat. Iedereen zal begrip hebben voor jullie beslissing. Laat hen weten dat jullie de nieuwe datum zo snel mogelijk zullen communiceren.


We zijn net verloofd en denken nu zelfs om pas na de zomer te beginnen plannen voor volgend jaar, gezien de ‘onzekere’ tijden.

Wacht niet te lang met 'in gang schieten'. Aangezien er heel wat huwelijken uit 2020 en 2021 verschoven zijn naar 2022, zitten bij veel leveranciers de weekends al vol. Stel het dus zeker niet uit!


Voor de meeste recente, betrouwbare nieuwsupdates verwijzen we jullie graag door naar de overzichtelijke website van VRT NWS en info-coronavirus.be

bron: www.info-coronavirus.be

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/03/13/coronavirus-antwoord-op-uw-vragen/