Waarom een huwelijksfotograaf niet zómaar een fotograaf is

Er zijn héél wat leuke trouwfotografen te vinden. Je ziet hun foto's online passeren en je droomt stiekem al weg over je eigen trouwfeest. Maar achter deze picture perfect plaatjes schuilt héél wat werk. Het is een stiel die niet voor iedereen is weggelegd, en net daarom is het zo belangrijk te investeren in een goede fotograaf en zijn werk te koesteren voor de rest van jullie leven. Wat het net zo tricky maakt? We laten Stijn Willems aan het woord, gepassioneerd huwelijksfotograaf en grote fan van de liefde.


Stijn, waarom fotografeer je op huwelijken?

Het fotograferen/documenteren van deze dag voor het koppel is méér dan gewoon foto’s nemen. Ik leg emoties vast, momenten die in een flits passeren en ik kan ervoor zorgen dat een koppel deze emoties achteraf kan herbeleven. Ik geniet zelf van de vreugde en liefde die in de ruimte hangt. Van het plezier van de mensen. Van de spanning die 's ochtends te snijden is. De opluchting en verliefde blikken tijdens een first look. Tranen die over de wangen van de schoonmoeder rollen. Het draait om méér dan enkel het koppel die dag.


Wat maakt het zo tricky? Hoe blijft het voor jou een uitdaging?

Het uitdagende aan huwelijksfotografie is dat je geen volledige controle hebt over de omstandigheden. Dat klinkt heavy, maar ik vergelijking met een fotostudio, zit een trouwdag toch steeds vol verrassingen. Dat maakt het net leuk, de spontaniteit. Zal het helder weer zijn of niet, valt het licht mooi binnen in een kerk, enzovoort? Uiteraard zit ik op voorhand eens samen met het koppel, of we skypen. Zo kan je anticiperen en weet je bijvoorbeeld exact wanneer 'de kus' zal zijn. Je krijgt maar één kans om deze vast te leggen, een goede voorbereiding is dus key. Het zijn dagen van gemiddeld 13 uur waarop je non-stop alert moet zijn, dat is best pittig.


Waar staan koppels niet bij stil wanneer ze een huwelijksfotograaf willen vastleggen?

Je moet je goed voelen bij je fotograaf. Eigenlijk wil ik dat ze het gevoel hebben dat we goede vrienden zijn, ik ben tenslotte één van de weinige personen die de ganse dag bijna continu bij hen is. Bovendien moet je houden van mijn stijl (bekijk hier een recente fotoreportage van Stijn) en van mijn nabewerkingen. Ik ben graag de 'onzichtbare' fotograaf die spontane foto's neemt, maar ik wil ook de tijd nemen om portretten van jullie te maken. Verwacht niet te veel aanwijzingen van me, doe maar gewoon lekker jullie ding.


Jouw ultieme tip voor koppels die volop aan het plannen zijn?

Plan een fotomomentje in tijdens zonsondergang. Ook al moeten jullie daardoor een kwartiertje verdwijnen, vaak trekken we dan de mooiste foto's. Plan ook je dag niet té vol, trek tijd uit voor foto's en plan het burgerlijk huwelijk op een andere dag. Het is best oké om anderhalf uur de natuur in te trekken en gewoon met jullie tweetjes foto's te maken. 


Helemaal hooked aan Stijn en zijn werk?

Bezoek zijn website of stuur een mailtje naar info@stijnwillems.com

Ook hier kan je meer lezen.ontdek hier onze favoriete leveranciers die je er

ab-so-luut bij wilt hebben op jullie trouwfeest