Zó overleef je de verplichte photoshoot op je trouwdag

Love it or hate it. Ofwel staan jullie te springen voor het uurtje foto's nemen met de fotograaf, ofwel willen jullie liefst van al gaan lopen, ver ver weg van de camera. Behoor je tot de laatste categorie, lees dan zeker even verder. Het zou zonde zijn om dit moment niet optimaal te benutten, je trouwt maar één keer en je zal achteraf eens zo blij zijn met mooie beelden. Onze advies: kies een fotograaf uit waarmee je een avondje op café zou kunnen zitten. Floor Bogaerts bijvoorbeeld. Iedere cameraschuwe man (want ja, daar knelt het schoentje nu eenmaal het vaakst) plooit voor haar aanstekelijke enthousiasme. Haar tips krijg je er gratis bij!

Floor, jij weet het als geen ander: het beruchte fotomomentje is voor sommige koppels een echte marteling.

"Klopt. En het begint vaak bij een juiste ingesteldheid: koppels geven al op voorhand aan dat ze schrik hebben voor de fotoshoot, dat ze niet graag voor de camera staan en dat ik dus veel moeite ga moeten doen om een mooie foto van hen te maken. Ik geef hen mee dat dat net een moment is dat ze even 'alleen' zijn en kunnen genieten van elkaar. De dag zelf geven ze mij dan helemaal gelijk en hebben ze echt zin om er even tussenuit te knijpen."

golden hour, het blijft magisch!


Hoe verloopt een shoot bij jou?

"Ik laat koppels op voorhand nadenken over een locatie, zowel bij mooi als slecht weer. Ik geef een paar richtlijnen, maar zeker niet te veel. Ik laat hen gewoon wat doen, dan loopt het meestal vanzelf los. Ik laat ze tussendoor af en toe beelden zien, vaak zijn ze verbaasd dat ze er zo mooi uitzien, en dat geeft uiteraard weer zelfvertrouwen voor het verdere verloop van de shoot. Ik blijf ook enthousiast over mijn eigen werk, dat helpt ook uiteraard!"


Hoe zorg je ervoor dat de beelden spontaan overkomen?

"Beweging komt de spontaniteit ten goede. Meestal gaan we gewoon wat wandelen. Zo laat ik hen met hun tweetjes wat wennen aan de camera. Ze mogen dansen, springen, lachen, ... gewoon zichzelf zijn dus! Ze moeten niet statig poseren. Af en toe zit er wel eens een portret tussen waarvoor ze in de lens moeten kijken, maar het grootste deel van de foto's wordt genomen zonder dat ze het zelf doorhebben. Willen ze op de tafels gaan staan? Graag. In bomen of op stellingen klimmen? Nog liever! Ik klim er met plezier mee in."Hoelang moet een shoot duren?

"Er moet niks, maar ik heb toch liefst dat koppels een uurtje uittrekken voor mij. Te weinig tijd resulteert in geforceerde foto's, maar het hoeft uiteraard geen uren te duren. Ook een gaatje vrijhouden in de planning rond zonsondergang is geen overbodige luxe. Ik maak de mooiste beelden bij avondlicht. De gasten zullen er niets van merken wanneer jullie 10 minuutjes verdwijnen om snel wat spontane foto's in de velden met een ondergaande zon op de achtergrond te nemen."

Wat is een absolute no go en werkt tegendraads?

"Té veel aanwijzingen geven is zeker niet het beste plan, zo zet je je koppels onder druk en verkrampen ze. Gelukkig heb ik nog nooit een photoshoot gehad die stroef is verlopen. Meestal zijn koppels zo enthousiast en blij op hun trouwdag dat zelfs de meest cameraschuwe mannen vlotjes voor mijn lens poseren."


Helemaal fan van Floor en wil je meer info?

Neem een kijkje op haar website: www.floorbogaerts.be

Benieuwd naar haar werk? Hier kan je een real story van Evelien & Ruben lezen, en hier van Pieter en Katrien.